Skip to content Skip to footer

Yacon – źródło zdrowia

Ziołolecznictwo czyli fitoterapia stało się w ostatnim czasie bardzo popularne. Stwarza bowiem ogromną szansę na powrót do zdrowia zwłaszcza wtedy, gdy medycyna konwencjonalna zawodzi.

Jak bezpiecznie leczyć się ziołami?

Jeżeli ktoś uważa, że zioła można stosować bez ograniczeń, to niestety się myli. Zawierają one bowiem w swym składzie wiele substancji aktywnych, często działających bardzo silnie. Mogą one wchodzić w interakcje z innymi lekami i powodować wiele niepożądanych skutków ubocznych. Jakie zasady zatem stosować, aby ich działanie było skuteczne, a jednocześnie bezpieczne?

* Przede wszystkim przestrzegać zalecanych proporcji (gdy brakuje przepisu stosuje się zazwyczaj łyżkę ziół na szklankę wody).
* Ziołowe herbatki należy pić lekko ciepłe, by ułatwić ich wchłanianie.
* Przed jedzeniem stosować należy zioła na trawienie, a pomiędzy posiłkami na przeziębienie (wykrztuśne)
* Do słodzenia używać miodu lub soku np. malinowego.
* Nie łączyć spożywania naparów z ziół z preparatami farmakologicznymi.

Yacon – słodki przysmak z gór

Yakon to roślina, która pochodzi z terenów górskich Ameryki Południowej. Tubylcy wykorzystują bulwy tej wysokiej nawet na 3 metry rośliny jako pożywienie. Można je jeść na surowo, są słodkie i energetyczne. Nadają się również do pieczenia, gotowania i smażenia. Z yaconu robi się więc syropy, dżemy i płatki śniadaniowe.

Nie tylko bulwy tej rośliny są jadalne, bo także liście i łodygi, choć mają gorzkawy smak.

Właściwości zioła yacon

Dawno już odkryto, że roślina ta ma wiele właściwości leczniczych. Bulwy, a także liście zawierają cenne aminokwasy, minerały i mikroelementy, a wśród nich: potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Bogate są też w witaminy A, B1, B2, C i enzymy. Wśród właściwości zioła yacon warto wymienić również jego działanie prebiotyczne oraz ochronne przed osteoporozą. Liście yacon świetnie nadają się do sporządzania herbatki polecanej szczególnie diabetykom. Posiada ona bowiem właściwości regulujące wahania poziomu cukru we krwi po posiłkach, a jednocześnie zapobiega niedocukrzeniu. Efektem regularnego picia herbatki z liści yacon, jest znaczna poprawa wydajności pracy trzustki.Na uwagę zasługują również jej właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim liście yacon wpływają na spowolnienie procesów starzenia. Działają też moczopędnie i przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i przyspieszają przemianę materii, a więc z powodzeniem stosuje się je w diecie odchudzającej.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z https://www.herbavis.eu/produkt/yacon