Bez wątpienia prawidłowa higiena mycia rąk jest kluczowa dla bezpieczeństwa przygotowywanych posiłków. Jest ona też bardzo ważna dla zdrowia, bo każdy z nas może na swoich dłoniach przenosić szkodliwe drobnoustroje chorobotwórcze. Dlaczego jeszcze prawidłowa higiena jest ważna?
Zatrzymanie rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów
Bakterie i wirusy są właściwie wszędzie. To, że ich nie widzimy nie zmiana faktu, że są one obecne i że są one groźne. Koniecznie należy o tym pamiętać, bo wiele osób zdaje się zapominać o tym fakcie i ignorować potrzebę częstego i prawidłowego mycia rąk.
Tylko Higiena mycia rąk może zatrzymać rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Z różnego typu przedmiotów mogą one przenosić się na dłonie, a z dłoni na twarz lub na inne przedmioty – w tym także na żywność. W takim wypadku o zakażenie się nimi nie jest trudno. Mycie rąk przerywa ten łańcuch i umożliwia zmniejszenie ryzyka dalszego przeniesienia bakterii.
Chroni przed chorobami
Jeśli już mowa o higienie rąk, to trzeba koniecznie wspomnieć, że jest wiele schorzeń, które nazywa się „chorobami brudnych rąk”. Wśród nich najsławniejsze to: WZW typu A, zakażenia Salomonellą, E.coli, gronkowcem i czerwonka bakteryjna.
Takie choroby są zwykle związane ze spożywaniem posiłków brudnymi rękoma. By się przed nimi uchronić, wystarczy po prostu myć dłonie. To bardzo proste rozwiązanie, więc każdy powinien szczególnie dbać o higienę swoich dłoni, by zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Pozbywanie się brudu
Każdy, kto pracuje w gastronomii, wie, że ręce bardzo szybko się brudzą. Każdy kontakt z żywnością powinien zakończyć się dokładnym umyciem rąk. To oczywiste. W tym wypadku mamy jednak do czynienia z brudem, który jest wyraźnie widoczny.
Prawidłowe mycie rąk może pomóc się go pozbyć. Dzięki temu pracownik kuchni nie przenosi smaków i zapachów pomiędzy potrawami. Jest to także uzasadnione ze względów estetycznych. W końcu – nikt z nas nie chciałby, by jego posiłek został przygotowany przez kucharza o brudnych rękach.