Skip to content Skip to footer

Podgrzybki marynowane w occie – jak przyrządzić?

Jesień to wyczekiwany czas dla wszystkich grzybiarzy. Pojawiające się w lasach grzyby to pierwsze objawy jesieni. Jak wiadomo, grzyby w większych ilościach sprzedawane są do skupów, jednak pasjonaci tego przysmaku decydują się na spożytkowanie ich we własnych domach.

Podgrzybki marynowane w occie

Borowiki, kurki czy podgrzybki. To jedne z najczęściej zbieranych grzybów. Jednak bardzo dużym zainteresowaniem wśród grzybiarzy cieszą się właśnie podgrzybki.

Grzyby te bardzo często są suszone i w okresie zimowym wykorzystywane do krokietów. Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez obecności właśnie suszonych grzybów. Jednak podgrzybki w marynacie octowej są zdecydowanie przepyszne.

Jak przygotować podgrzybki w marynacie z octu?

Marynowane w occie grzyby to prawdziwy przysmak. Nawet osoby, które niespecjalnie przepadają za grzybami powinny spróbować tej potrawy i przekonać się, że właściwie przetworzone grzyby potrafią być smaczne. Przygotowanie takiej marynaty nie jest bowiem wcale takie trudne.

Na pewno potrzebne do tego będą podgrzybki, oczywiście same ładne, nierobaczywe okazy. Najlepiej jest wkładać do słoiczków małe grzybki, które są zdrowsze.

Przygotowanie

Na samym początku grzyby należy dokładnie oczyścić i umyć. Wiele osób dodaje do grzybów drobno posiekaną cebulę, ale nie jest to konieczny składnik. Jeśli kilka okazów podgrzybków jest większych, lepiej jest pokroić je na mniejsze kawałki. Do zalewy octowej niezbędny będzie sam ocet, cukier, ziele angielskie. Oczywiście ilość przypraw zależy od tego, jak mocna ma być zalewa.

Grzybki należy następnie obgotować. Wystarczy na to dosłownie 5 minut, gdyż delikatne podgrzybki mogą zbytnio się rozgotować. Następnie cebulkę i podgrzybki należy przekładać do umytych słoiczków. Warto zapełnić słoik do 3/4 wysokości. Potem pozostaje już tylko zalanie grzybów gotową zalewą octową. Aby słoiki odpowiednio się zamknęły, zaleca się odwrócić je do góry nogami. Po wystygnięciu słoiczków, gotowe przetwory warto jest wynieść do piwnicy lub spiżarki domowej. Potem można się cieszyć wspaniałym smakiem grzybów w zimowe wieczory.

Smakosze grzybów cenią sobie przede wszystkim dobrze przygotowane marynaty. Dlatego tak ważne jest właściwe dobranie proporcji i składu marynaty. Podgrzybki marynowane w occie mogą być wspaniałym uzupełnieniem obiadów czy kolacji. Oczywiście podczas grzybobrania należy zachować wszelką ostrożność,aby uniknąć zebrania trujących bądź niejadalnych grzybów. Warto nosić ze sobą atlas grzybów.

Leave a comment