Skip to content Skip to footer

Nietolerancja laktozy – ukryte źródła laktozy

Nietolerancja laktozy dotyka co trzecią osobę w naszym kraju. Objawy są dość charakterystyczne i pojawiają się prawie natychmiast po spożyciu mleka albo jego przetworów. Typowo są to bolesne skurcze brzucha, gazy, wiatry i biegunka. Zależnie od przypadku specjalista zaleca ograniczenie bądź całkowite wykluczenie laktozy z diety.

Laktoza i laktaza to para

Laktaza jest enzymem niezbędnym do trawienia laktozy. Z kolei laktoza to cukier mleczny naturalnie obecny w mleku i jego przetworach. Niedobór enzymu laktazy, czy to uwarunkowany genetycznie, czy nabyty na skutek choroby, uniemożliwia prawidłowe trawienie cukru mlecznego. To stąd biorą się wzdęcia, ból brzucha, kolka i biegunka. Nasilenie objawów nie jest takie samo u każdego. To, jak mocno dadzą się we znaki, zależy od ilości i jakości laktazy w jelicie.

Dieta bezlaktozowa

W leczeniu nietolerancji laktozy z dobrym skutkiem stosuje się dietę eliminacyjną, która polega na redukcji bądź wykluczeniu laktozy z diety. Całkowita rezygnacja z produktów mlecznych na ogół nie jest konieczna, jakkolwiek w przypadku nietolerancji w ciężkiej postaci zalecana jest ścisła dieta bez laktozowa. Wyklucza się wtedy nie tylko mleko i jego przetwory, ale też każdy produkt spożywczy, w skład którego wchodzi laktoza.

Ukryta laktoza

Należy pamiętać, że laktoza to nie tylko mleko. W przypadku zdiagnozowanej nietolerancji laktozy należy obligatoryjnie sprawdzać etykiety, jako że laktoza jest obecna w wielu produktach spożywczych. Lista jest długa: wyroby piekarnicze, cukiernicze, lody i desery, czekolada, wędliny, zupy w proszku, margaryna z dodatkiem śmietanki, majonezy, sosy, koktajle alkoholowe i likiery (np. adwokat), odżywki dla sportowców, w końcu niektóre leki – wszystkie te produkty mogą zawierać laktozę!

Nie ma leku na nietolerancję laktozy. Dieta bezlaktozowa zaleca ograniczenie, w wyjątkowych wypadkach całkowite wykluczenie laktozy z diety. Osoby wysoko wrażliwe na laktozę powinny uważnie studiować etykiety dołączone do produktów, bo wiele z nich stanowi tzw. ukryte źródło laktozy.

Leave a comment